Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju Croatian solar energy professional association

Autonomni tegljač prvi puta prokrstario s obale na obalu SAD-a!

Kako je prošao put prvog komercijalnog autonomnog tegljača

Prvi komercijalni autonomni kamion prešao je Sjedinjene Američke Države bez utjecaja vozača i pritom obavio isporuku robe. Ovaj pothvat kao svojevrsni rekord upisala je u svoje knjige tri godine stara startup kompanija Plus.ai iz Cupertina u Silicijskoj dolini. Njihova tehnologija samostalnog upravljanja vozilima ugrađena je u tegljač koji je teret od oko 18 tona uspio autonomno prevesti od kalifornijskog mjesta Tulare do Quakertown u saveznoj državi Pennsylvania. Put od oko 4.500 kilometara od zapadne do istočne obale SAD-a trajao je, zbog obveznih zaustavljanja, oko tri dana.

Podaci za sigurno putovanje

U to vrijeme kamion je prošao lokalne ceste, autoceste, naplatne kućice, mostove i tunele, uspone, susretao se s teškim vremenskim uvjetima, dnevnom i noćnom vožnjom, radovima na cesti i sličnim nedaćama, no putovanje je prošlo bez ijedne intervencije vozača koji je sjedio za upravljačem. Za ovaj je podvig korištena isključivo tehnologija kompanije Plus.ai, koja uključuje senzore, kamere, lidar i radar.

Kamion koji "vidi"

Posebnost njihovog rješenja je u tome što se na temelju svih prikupljenih podataka stvara “mapa” ceste pred vozilom duga i do 1.600 metara. Tako kamion može “dalje vidjeti”, predvidjeti prometne situacije koje ga čekaju, te prilagoditi vožnju kako terenu i cesti, tako i okolini, prometu i svim ostalim uvjetima. Isključivi cilj vožnje s kraja na kraj SAD-a bio je pokazati da je tehnologija već sada sigurna, pouzdana i dovoljno zrela za komercijalnu primjenu, objavio je Autonet.hr.

izvor: energetika-net.com

20.12.2019. 
Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju
Jeronima Kavanjina 14, Zagreb 10090
Broj u Registru neprofitnih organizacija (RNO-broj): 0057517
Registarski broj udruge u Registru udruga RH: 2100339
IBAN: HR3823600001101714434
OIB udruge: 44284489419
Matični broj: 1808346
U sustavu PDV-a: NE