Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju Croatian solar energy professional association

Na najboljoj hrvatskoj utrci solarnih automobila u Sisku premijera Tesle 3!

Sedma utrka solarnih automobila SOELA održana je u Sisku, nastupila su 23 solarna vozila strukovnih škola iz više hrvatskih gradova, iz Slovenije i BiH te osječkog fakulteta, a ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je da su mladi primjer kako koristiti obnovljive izvore energije i najavio veću financijsku potporu SOELA-i.

Ovogodišnja 7. utrka solarnih automobila SOELA u Sisku veličinom je prerasla sve dosadašnje priredbe, a iduće godine u njoj bi moglo sudjelovati još više škola, dodao je.

U dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, organizacijski i financijski pomoći će se još većem broju škola da sudjeluju na toj priredbi, istaknuo je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Izrazio je uvjerenje kako će im se priključiti i veći broj obrazovnih ustanova iz drugih zemalja. Zahvalio je organizatorima i idejnim začetnicima ove manifestacije.

"Zadovoljstvo je biti među ovim mladim ljudima koji već koriste obnovljive izvore energije i koji su budućnost Hrvatske. Među ovoliko mladih ljudi moramo biti zadovoljni njihovim entuzijazmom koji pokazuju na izgradnji vozila. Republika Hrvatska i sve njene institucije podržavaju budućnost ove priredbe koja će već slijedeće godine biti još veća i jača. Država može pomoći školama kroz svoje programe i već smo razgovarali o modalitetima organizacije osme utrke", rekao je na otvorenju utrke Ćorić.

Na utrci sisačkim ulicama nastupila su 23 solarna vozila strukovnih škola iz Kutine, Zadra, Osijeka, Slavonskog Broda, Novske, Slunja, Gospića, Nove Gradiške, Dubrovnika, Ogulina, Splita, Đurđevca, Knina i Siska, zatim škola iz slovenskog Krškog - Sevnice i Posušja iz BiH, te vozilo studenata Fakulteta elektronike, računarstva i informatičke tehnologije iz Osijeka.

Vozila su svake godine sve savršenija i sve brža. Iako plasman na utrci nije bio najvažniji, i ovogodišnja je donijela mnogo uzbuđenja. U zadanoj kategoriji pobijedilo je vozilo učenika iz Krškog i Sevnice s vozačem Andrejom Kvartnikom, a u slobodnoj kategoriji vozilo Elektrotehničke škole iz Splita s vozačem Antom Uvodićem.

"Ono što je još nedavno bila daleka budućnost, to je danas sadašnjost. Naši su učenici ušli u svijet solarne tehnologije, što potvrđuje i ova utrka. Mnogo je znanja, umijeća i novih materijala uloženo u nove bolide, koji su sve savršeniji. Mislim da je ova sedma utrka početak novog razdoblja" rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

U ime organizatora, Tehničke škole Sisak, ravnatelj Davor Malović je ovu priredbu istaknuo kao primjer kako se kroz projekte mora razvijati obrazovanje u Hrvatskoj. Utrkom je bio posebno zadovoljan njen idejni začetnik, profesor Stevče Arsoski, koji je rekao kako su organizatori spremni na dodatni napor u organizaciji.

Utrka je organizirana uz financijsku pomoć Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Sisačko-moslavačke županije, te drugih sponzora.

U sklopu SOELA-e u Sisku održana je i 5. izložba električnih i hibridnih automobila na kojoj je predstavljeno 20-tak električnih i hibridnih automobila, koji su dostupni na hrvatskom našem tržištu, primjerice Tesla, Renault, Nissan, Mitsubishi, Toyota, AIXAM, Citroen, e-Golf, e-UP, Peugeot i BMW.

Riječ je uglavnom o novijim modelima, a posebnu je pozornost izazvao Tesla 3, s rekordnih 500 kilometara autonomne vožnje, koji je upravo u Sisku imao hrvatsku premijeru. Posjetitelji izložbe imali su i mogućnost vožnje svih izloženih automobila.

Izvor: N1

 

09.06.2019. 
Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju
Jeronima Kavanjina 14, Zagreb 10090
Broj u Registru neprofitnih organizacija (RNO-broj): 0057517
Registarski broj udruge u Registru udruga RH: 2100339
IBAN: HR3823600001101714434
OIB udruge: 44284489419
Matični broj: 1808346
U sustavu PDV-a: NE