Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju Croatian solar energy professional association

Hrvatska dobila prvu punionicu vodika!

Demonstracijski energetski sustav nalazi se na Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

Na Fakultetu Strojarstva i brodogradnje u Zagrebu otvorena je prva hrvatska punionica vodika. Točnije, riječ je o demonstracijskom energetskom sustavu sa zatvorenim ciklusom korištenja Sunčeve energije i vode za proizvodnju i upotrebu vodika umjesto ugljikovodičnih goriva.

Tim projektom koji je proglašen najboljim u kategoriji Inovacije na natječaju Hrvatskog telekoma želi se osigurati autonomija prvog hrvatskog bicikla na vodik te omogućiti uvođenje automobila na vodik na hrvatske ceste.

Elektroliza vode

"Putem fotonaponskih modula koji su instalirani na nadstrešnicu Laboratorija za energetska postrojenja FSB-a izravnom pretvorbom Sunčeve energije dobiva se električna koja je potrebna za pogon elektrolizatora koji je pak smješten unutar punionice. Vodik se proizvodi elektrolizom vode i pohranjuje u spremnik koji se nalazi na biciklu", objasnila je Ankica Kovač, docentica na Fakultetu strojarstva i brodogradnje te voditeljica projekta.

Važno je naglasiti kako vodik iz tog spremnika na biciklu elektrokemijski izgara s kisikom iz zraka te se tako proizvodi električna energija koja je potrebna za pogon elektromotora.

Pokazni sustav

Ankica Kovač je nastavila kako FSB poseban naglasak daje i na, među ostalim, laboratorijsko-istraživački rad. "U sklopu praktičnog ovladavanja primjenom vodika u transportu napravili smo prvi hrvatski bicikl na vodik. Danas otvaramo prvu hrvatsku punionicu vodika za takve bicikle čime zaokružujemo jedan pokazni sustav u transportu koji ne koristi ugljikovodična goriva i ne emitira CO2", napomenula je, dodajući kako takvi sustavi stoje na tri stupa - Sunčevoj energiji, vodi i opremi. "Hrvatska ima Sunce i vodu te ne postoji razlog da se ne prihvati proizvodnje i potrebne opreme", kazala je.

Visoke kompetencije

Razvoj i komercijalizacija jeftinog uređaja koji bi osigurao vodik kao gorivo razlaganjem vode na vodik i kisik primjenom Sunčeve energije znatno bi ubrzao napuštanje energetskih tehnologija koje se zasnivaju na fosilnim gorivima koje danas čine osnovu energetskih sustava u svijetu, smatra ona. "No, prije svega, važno je sustavno obrazovanje koje će na vrijeme dati stručnjake koji će rješavati te probleme", istaknula je, dodajući kako ovaj projekt za FSB predstavlja znanstveno-istraživačku platformu koja će jednoga dana omogućiti i razvoj komercijalnog proizvoda.

Dekan FSB-a Dubravko Majetić, naglasio je kako otvorenjem punionice na vodik taj fakultet nastavlja pokazivati smjer u kojem ide, ali i visoke kompetencije na području obnovljivih izvora energije.

Inače, danas u svijetu prometuje više od 6 000 vozila na vodik.

Izvor: energetika.net

 

05.06.2019. 
Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju
Jeronima Kavanjina 14, Zagreb 10090
Broj u Registru neprofitnih organizacija (RNO-broj): 0057517
Registarski broj udruge u Registru udruga RH: 2100339
IBAN: HR3823600001101714434
OIB udruge: 44284489419
Matični broj: 1808346
U sustavu PDV-a: NE