Pretraživanje

Novosti

Solarna energija za kotlovnice

Tvrtka Brod plin već će ove godine u naselju Andrija Hebrang u Slavonskom Brodu ugraditi solarne kolektore za proizvodnju sanitarne tople vode pomoću Sunčeve energije, izvještava 'Jutarnji list'.
U prvoj fazi bit će postavljeni kolektori koji će osigurati tijekom ljeta toplu vodu za oko 150 stanova, a tijekom proljeća, jeseni i zime donijet će znatne uštede plina, energenta koji se koristi u kotlovnicama. Ova investicija vrijedna je oko 800 000 kuna i u cijelosti će je financirati Brod plin iako će od države tražiti potporu jer je riječ o najvećem projektu primjene solarne energije u stambenim naseljima na području Hrvatske, piše 'Jutarnji list'. Brod plin je od gradske Toplane preuzeo na upravljanje pet kotlovnica u tom naselju koje kao gorivo koriste plin kojeg distribuira Brod plin. "Kad smo radili analize troškova, došli smo do zaključka da imamo gubitak u proizvodnji sanitarne tople vode tijekom ljeta. Odlučili smo da nešto moramo poduzeti i tako se rodila ideja o primjeni Sunčeve energije. Osim toga, u dvije kotlovnice dotrajali su spremnici tople vode koje ćemo zamijeniti solarnim, što ćemo najvjerojatnije učiniti i kod drugih kotlovnica", rekao jeza list direktor tvrtke, mr. sc. Dalibor PUDIĆ. Naselje Andrija Hebrang ima još jednu prednost, a to je što su kotlovnice na krovovima zgrada, tako da će kolektori biti blizu spremnika tople vode, čime se izbjegavaju gubici.

Novosti : Ostali članci

Edukacija građana o korištenju solarnih sustava

u dobivanju toplinske i električne energije

Datum: 29.9.2015.

Temeljem Ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkvitost (Klasa: 310-34/14-09/111, URBROJ: 563-02-2/251-15-3) o neposrednom financiranju projekta „Edukacija građana o korištenju solarnih sustava u dobivanju toplinske i električne energije u cilju održive energetske politike“ Hrvatska stručna udruga za Sunčevu energiju (HSUSE) poziva: Učenike osnovnih i srednjih škola, studente sveučilišta, učilišta i visokih škola, razne institucije, gospodarske subjekte, vladine i nevladine udruge kao i same građane s područja cijele Republike Hrvatske na edukaciju o korištenju solarnih sustava u dobivanju toplinske i električne energije tijekom 2015. godine, u vremenu od 10.00 do 14.00 sati. Prijavu poslati putem e-mail: hsuse@hsuse.hr

Izložba i utrka električnih automobila

Izložba i utrka električnih automobila

Tehnička škola Sisak

Datum: 5.6.2015.

Tehnička škola Sisak organizira 5. lipnja 2015. izložbu električnih automobila, a 6. lipnja 2015. njihovu utrku.

HEP ESCO specijalizirani tečajevi

Datum: 12.5.2014.

Na inicijativu i u suradnji s kanadskom tvrtkom Econoler International, HEP ESCO je razvio dva specijalizirana tečaja iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, koji su novost na hrvatskom tržištu: - Certificirani stručnjak za upotrebu RETScreen® (CRU) - Certificirani stručnjak za mjerenje i verifikaciju (CMVP) Cilj ovih specijaliziranih tečajeva je unapređenje specijaliziranih znanja i vještina hrvatskih stručnjaka, institucija i gospodarstva, potrebnih za gospodarenje energijom kao i ekonomski i okolišno opravdano poslovanje.

Prva Hrvatska elektrana okretnog tipa

Datum: 8.12.2013.

U Virovitici započeli radovi na prvoj hrvatskoj sunčanoj elektrani okretnog tipa tvrki Brana d.o.o. i DMS d.o.o. jačine 30kW.

Sunčeva energija - dar s neba

hoteli Solaris, Šibenik 11. do 13. listopada 2013.

Datum: 23.9.2013.

Poštovani članovi HSUSE-a, ovim putem pozivamo Vas i ostale zainteresirane na savjetovanje Sunčeva energija - dar s neba. Savjetovanje će se održati u hotelima Solaris, Šibenik od 11. do 13. listopada 2013. Potrebno je napomenuti da se savjetovanje održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr.sc. Ive Josipovića. Program savjetovanja i druge korisne informacije molimo potražite u priloženim materijalima.

Posjet sajmu Intersolar Europe 2013. u Münchenu

Datum: 2.6.2013.

Poštovani članovi, Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju organizira posjet međunarodnom sajmu za solarnu tehnologiju Intersolar Europe 2013. u Münchenu, Njemačka.

PVTRIN prijave na pilot tečaj

Datum: 1.2.2013.

Svim članovima HSUSE-a skrećemo pažnju da su na web stranici projekta PVTRIN objavljene prijave na pilot tečaj. Prijavnicu treba poslati najkasnije do 10. veljače 2013.

Sunčane elektrane PETROKOV

Sunčane elektrane PETROKOV

Datum: 26.1.2013.

Na otvaranju ovog 9 miljuna kuna vrijednog projekta govorio je predsjednik Hrvatske dr. Ivo Josipović koji se našalio kako je količina dozvola koje se trebaju izvaditi za gradnju elektrane obrnuto proporcionalna broju elektrana koje se puštaju u pogon, ali je rekao i kako se nada da će ovakvih projekata u budućnosti biti daleko više, kada se smanji broj dozvola za stjecanje statusa povlaštenog proizvođača struje s nekadašnjih 68 na samo jednu, koliko danas treba u npr. Njemačkoj.

FZOEU objavio devet natječaja

FZOEU objavio devet natječaja

Datum: 15.12.2012.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovit objavio je 12. prosinca 2012 devet natječaja za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije za koje su planirana sredstva u iznosu od 84,5 milijuna kuna. Natječaji su objavljeni na web stranici Fonda i u Narodnim novinama br. 137/12, a svoje projekte na iste mogu kandidirati jedinice regionalne i lokalne samouprave, javne ustanove, građani, trgovačka društva, obrtnici i druge pravne osobe. Svi natječaji s uputama i obrascima dostupni su na http://www.fzoeu.hr/hrv/index.asp?s=natjecajifzoeu

DOOR organizira seminar za investitore u OIE

Datum: 5.12.2012.

Poštovani članovi udruge, s ciljem unapređenja razumijevanja investitora u obnovljive izvore energije (OIE) i poznavanja potrebnih koraka u pripremi i gradnji postrojenja koja koriste OIE, DOOR organizira seminar za investitore u OIE, pod nazivom "Gradnja elektrana na obnovljive izvore energije i stjecanje statusa povlaštenog proizvođača električne energije". Namjera je organizirati edukaciju na kojoj će se polaznicima omogućiti visok stupanj interakcije s predavačima. Seminar je namijenjen ponajprije malim i srednjim tvrtkama, obrtima, ali i drugim pravnim i fizičkim osobama (poput udruga) koje su zainteresirane za proizvodnju energije iz OIE.

5. Dani pasivne kuće u Hrvatskoj

Datum: 10.11.2012.

Pozivamo Vas na sudjelovanje u programu trodnevnog međunarodnog stručnog skupa s izložbom koji će se održati od 9. - 11. studenog ove godine. Kao i prethodnih godina očekujemo više stotina sudionika, predavača i izlagača iz desetak država pod pokroviteljstvom državnih institucija, gradova, stručnih organizacija i udruga. Održat će se brojna predavanja, radionice i prezentacije tvrtki te stručni obilasci gradilišta i dovršenih niskoenergetskih i pasivnih kuća (Gornji Stupnik, Kupinečki Kraljevec i Zagreb). U okviru programa će se i ove godine izvoditi i izravno pratiti testiranje zrakopropusnosti uz termovizijsko snimanje i tako protumačiti metoda testiranja i certificiranja pasivnih kuća. Prikazat će se najnoviji projekti i ostvarenja vrlo niskoenergetskih, pasivnih kuća i zgrada u Hrvatskoj. Osim primjera novogradnje, tema energetski učinkovite obnove (modernizacije) do energetskog standarda pasivne kuće ili tzv. "faktor 10", zauzima već treću godinu za redom posebno mjesto i u ovogodišnjem programu. Poziv, prijavnicu i ostale materijale molimo potražite u prilogu.

Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije

Zagrebački velesajam, 19. - 23. rujna 2012.

Datum: 3.9.2012.

Na Zagrebačkom velesajmu u terminu 19. - 23. rujna 2012. godine, održava se Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Cilj sajma je povećati svjesnost i znanjejavnosti o energetskoj učinkovitosti i mjerama uštede energije. Okosnica sajma je Konferencija o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije (održava se u terminu 20. i 21. rujna), na kojoj sudjeluju gospodarstvenici, predstavnici sveučilišne zajednice te visoki predstavnika Vlade RH i dužnosnici iz regije. NaKonferenciji će se predstaviti smjernice daljnjeg energetskog razvoja te izravni i posredni poticaji vezani uz energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

Solarizacija Hrvatske

poziv na predavanje

Datum: 21.6.2012.

Hrvatska udruga stručnjaka zaštite okoliša i prirode poziva na predavanje doc.dr.sc. Ljubomira Majdandžića, dipl.ing. pod nazivom "Solarizacija Hrvatske". Predavanje će se održati 03. srpnja 2012. godine u terminu 18:00-19:00 h u zgradi Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2, Zagreb.

Kako izgraditi fotonaponski sustav?

i postati povlašteni proizvođač električne energije

Datum: 23.4.2012.

Poziv na redovnu sjednicu skupštine

članovima Hrvatske stručne udruge za Sunčevu energiju

Datum: 15.3.2012.

Temeljem članka 13.i 14. Statuta HSUSE-a Predsjednik udruge je uputio poziv na redovnu sjednicu skupštine svim članovima Hrvatske stručne udruge za Sunčevu energiju. Sjednica skupštine će se održati u četvrtak, 29.3.2012. godine u Zagrebu-Špansko, u Multimedijalnoj dvorani br.18, Osnovne škole Tituša Brezovačkog, Špansko 1, s početkom u 18.00 sati.

Osnovana zaklada Energetski neovisna zemlja

Osnovana zaklada Energetski neovisna zemlja

Datum: 17.12.2011.

Članovi Hrvatske stručne udruge za Sunčevu energiju (HSUSE), uredništvo emisije HTV-a "Eko zona" i volonteri, studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva osnivali su Zakladu Energetski neovisna zemlja. Zaklada Energetski neovisna zemlja predstavlja inicijativu kojoj je glavna ideja vodilja senzibilizirati javnost za ekološko i socijalno djelovanje.

Mogućnosti primjene obnovljivih izvora energije- fotonaponski sustavi

Mogućnosti primjene obnovljivih izvora energije- fotonaponski sustavi

Seminar u organizaciji EnergetikeMarketing 17. veljače 2011.

Datum: 17.1.2011.

Kao poticaj povećanju primjene obnovljivih izvora energije, 2009. godine pokrenuti su jednodnevni seminari posvećeni mogućnostima, odnosno pojedinim rješenjima za njihovo iskorištavanje. Tako je 2009. seminar bio posvećen mogućnostima primjene dizalica topline, a 2010. godine solarnim toplinsim sustavima. Kao svojevrsni nastavak tog seminara, za 2011. godinu je predviđeno održavanje seminara na temu mogućnosti primjene fotonaponskih, odnosno sustava za pretvorbu Sunčeve u električnu energiju. Pri tome će biti riječi o teoretskim osnovama i mogućnostima primjene, o čemu će govoriti vodeći znanstvenici i stručnjaci s nekoliko visokoškolskih ustanova i instituta, nadležnih državnih tijela i stručnih udruga, a potom će biti prikazani najuspješniji primjeri iz prakse, odnosno ostvareni projekti, o čemu će govoriti predstavnici investitora, odnosno proizvođača i isporučitelja opreme. Kao što je uobičajeno, na kraju Seminara predviđena je kraća diskusija o obrađenoj problematici.

Natječaj za opremanje "Solarne akademije"

Zelena akcija prikuplja ponude za instaliranje solarnog sustava

Datum: 31.12.2010.

Zelena akcija (FoECroatia), najveća Hrvatska okolišna organizacija civilnog društva, dobila je novčanu potporu od EU za instaliranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije temeljenih na solarnim ćelijama i maloj vjetro elektrani. Sistem će se instalirati u edukativnom centru "Solarna akademija" na otoku Šolti kraj Splita. Instaliranje uključuje projektiranje, nabavu, instalaciju, testiranje i obuku polaznika seminara i osoblja. Zelena akcija poziva sve zainteresirane za podnošenje ponuda do 17. siječnja 2011. godine.

Knjiga

Knjiga "Solarni sustavi"

objavljena knjiga dr.sc.Ljubomira Majdandžića

Datum: 9.12.2010.

Sredinom ove godine dr.sc. Ljubomir Majdandžić objavio je knjigu "Solarni sustavi - Teorijske osnove, projektiranje, ugradnja i primjeri izvedenih projekata" u suradnji sa Elektrotehničkim fakultetom u Osijeku. Knjiga se može smatrati svojevrsnim udžbenikom za korištenje solarne energije, jer daje detaljan pregled svih mogućih vidova korištenja energije Sunca.

Seminar "Korištenje solarne energije"

Datum: 8.12.2010.

Elektrotehničko društvo Zagreb po prvi puta organizira stručni seminar "Korištenje solarne energije". Seminar će se održati 29. ožujka 2011. godine u Društvu inženjera i tehničara, Berislavićeva 6, Zagreb. Puna cijena seminara je 1.500 kuna, a za članove EDZ-a 1.050 kuna, što obuhvaća troškove kotizacije i organizacije seminara, sve materijale i prezentacije, te osvježenje i ručak.

Knjiga

Knjiga "Obnovljivi izvori energije"

dr.sc.Ljubomir Majdandžić o energetskim tehnologijama 21. stoljeća

Datum: 1.12.2010.

Obnovljivim izvorima energije (Sunčevoj energiji, energiji vjetra, biomasi, biogorivima, geotermalnoj energiji, energiji malih vodotoka, energiji plime i oseke, energiji oceanskih, morskih struja i valova vodiku ...) u posljednje vrijeme sve se više govori. Očito je da smo konačno ozbiljno shvatili upozorenja znanstvenika o katastrofalnim posljedicama globalnog zatopljenja i klimatskih promjena koje smo sami uzrokovali emisijama štetnih plinova i onečišćenjem okoliša, a da li su to shvatili i odgovorni ljudi i političari svijeta koji odlučuju o sudbini malog i običnog čovjeka, to ćemo tek da vidimo.

Novosti vezane za projekt PASS-NET

Datum: 25.10.2010.

Obavještavamo da je objavljen Bilten 4 projekta PASS-NET Hrvatska. Također vas pozivamo da posjetite 3. dane pasivne kuće u Hrvatskoj koji se održavaju 12., 13. i 14. studenoga na Arhitektonskom fakultetu, Kačićeva 26, Zagreb. Rane prijave su do 23.10.2010. Više informacija potražite na www.sunarh.hr

Solarizacija Republike Hrvatske

stručni rad

Datum: 11.9.2010.

Stručni rad "Solarizacija Republike Hrvatske" koji analizira stanje i perspektive korištenja Sunčeve energije u dobivanju električne i toplinske energije u Europskoj uniji s osvrtom na trenutačno stanje u Republici Hrvatskoj možete preuzeti u nastavku. Rad je uradak članova HSUSE-a i to: doc.dr.sc. Ljubomira MAJDANDŽIĆA, prof.dr.sc. Ljubomira MIŠČEVIĆA i mr.sc. Vladimira POTOČNIKA.

Objavljeni natječaji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Datum: 21.8.2010.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je 19. srpnja 2010. godine natječaje za korištenje sredstava Fonda za programe i projekte zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije te za programe i projekte koje provode nevladine udruge. Natječaji su objavljeni u Narodnim novinama, dnevnim listovima i web stranici Fonda.

NATJEČAJ

NATJEČAJ

Primorsko-goranska županija sufinanciranje projekta "Sunce i na vašem krovu"

Datum: 2.6.2010.

Primorsko-goranska županija je raspisala natječaj za javno prikupljanje ponuda za neposredno sudjelovanje Primorsko-goranske županije u sufinanciranju projekta "Sunce i na vašem krovu". Rok za dostavu ponuda je 18. lipnja 2010. Tekst natječaja i Upute ponuditeljima s pripadajućim obrascima objavljene su na službenim internet stranicama Primorsko-goranske županije http://www.pgz.hr/natjecaji.html

Zagrebački energetski tjedan

10. - 16.5.2010.

Datum: 8.5.2010.

U okviru prvog Zagrebačkog energetskog tjedna koji će se održati od 10. do 16.5.2010. godine Hrvatska stručna udruga za Sunčevu energiju (HSUSE)i Solarni krov Špansko - Zagreb organiziraju, u suradnji s Gradskim uredom za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj i Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske, "Dane otvorenih vrata" za sve posjetitelje u davanju informacija o korištenju Sunčeve energije u srijedu, 12.05. i petak, 14.05. 2010. godine u vremenu od 10:00 - 18:00 sati. Lokacija: Solarni krov Špansko - Zagreb, J. Kavanjina 14. Također u subotu, 15. svibnja od 07.00 do 20.00 sati i nedjelju 16. svibnja od 07.00 do 16.00 sati Hrvatska stručna udruga za Sunčevu energiju (HSUSE), CERES i ISES korisnici su izložbenog prostora (štanda) pod brojem 18 na Trgu bana Josipa Jelačića gdje će se se izložiti promidžbeni materijali i sustavi pretvorbe energije Sunčeva zračenja u električnu i toplinsku energiju.

Put priključka malih fotonaponskih sustava na mrežu niskog napona

Cjelovite upute za ishođenje potrebne dokumentacije

Datum: 2.10.2009.

Rad je prezentiran na 8. Međunarodnom znanstveno-stručnom savjetovanju ENERGETSKA I PROCESNA POSTROJENJA i 3. Međunarodnom Forumu o obnovljivim izvorima energije održanom u Dubrovniku, 24. - 26. rujna 2008. godine. Objavljen je u cjelosti u časopisu Solarna tehnologija broj 8, a možete ga preuzeti u rubrici Novosti.

24. Konferencija i izložba o solarnoj energiji fotonapona

Hamburg, 21. - 25. rujna 2009.

Datum: 1.10.2009.

U realizaciji WIP-Renewable Energies, München u Hamburgu je od 21. do 25. rujna 2009. godine održana 24. po redu konferencija i izložba o fotonaponskoj pretvorbi Sunčeve energije. Na konferenciji je jasno od Europskog udruženja industrije fotonapona (EPIA) rečeno da je cilj do 2020. godine 12% pokriti u EU potrošnju električne energije. Također je rečeno i službeno objavljeno da je 2008. godine u industriji FN radilo 130.000 radnika direktno i 60.000 indirektno. EPIA procjenjuje da će 2020. godine raditi oko 1,4 milijuna radnika u industriji fotonapona i da će se ostvariti proizvodnja od 400 GW fotonaponskig modula a 2030. godine bit će uposleno u ovom području oko 2,2 milijuna radnika uz proizvodnju 900 GW fotonaponskih modula.

Otvorena tvornica fotonaponskih modula Solvis

Otvorena tvornica fotonaponskih modula Solvis

28.4.2009. otvorena je tvornica fotonaponskih modula Solvis u Gospodarskoj zoni

Datum: 30.9.2009.

SOLVIS d.o.o. je mlada tvrtka koja je u lipnju 2008. godine započela izgradnju tvorničke hale u Gospodarskoj zoni Brezje u Varaždinu u kojoj će se iz najkvalitetnijih sirovina proizvoditi vrhunski fotonaponski moduli. U proizvodnji bi se u najvećoj mogućoj mjeri koristile sirovine hrvatskog porijekla kao što su sunčano staklo, aluminijski okviri, plastične kutije i kabeli, te kartonska i plastična ambalaža. SOLVIS je proizvodna i inženjerska tvrtka utemeljena od strane hrvatskih poduzetnika s osnovnom djelatnošdu proizvodnje i ugradnje fotonaponskih modula, sunčanih sustava i uređaja. Osnivači tvrtke Solvis d.o.o. su gospodin Stjepan Talan i gospodin Mario Čebulc. Početkom 2009. godine započela je proizvodnja visokokvalitetnih fotonaponskih modula koja se bazira na strogim kriterijima kontrole kvalitete svakog dijela proizvodnog procesa što rezultira 25-godišnjim jamstvom na kvalitetu modula. Primjena okolišno i financijski prihvatljivog izvora energije Sunca osnovne su smjernice kojima preuzimamo odgovornost za dobrobit društva i okoliša. Proizvodnja modula je tehnološki izazov koji zahtjeva stručnost u inženjerstvu i proizvodnji, a krajnji proizvod je u velikoj mjeri rezultat i vlastitog procesa razvoja i istraživanja.

I ja mogu imati solarne kolektore

rezultati natječaja

Datum: 30.6.2009.

Odabrano je 66 obitelji iz Karlovačke županije za potporu pri ugradnji solarnih kolektora i opreme što će zajednički realizirati Karlovačka županija i Fond za energetsku učinkovitost.

I JA MOGU IMATI SOLARNE KOLEKTORE

Natječaj za sufinanciranje projekta 15.6.2009

Datum: 26.6.2009.

Župan Karlovačke županije Ivan Vučić donio je dana 15. lipnja 2009. godine Odluku o odabiru najpovoljnijih ponuditelja kojima će Karlovačka županija sufinancirati troškove ugradnje solarnog sustava u njihova kućanstva.

InterSOLAR 2009 Munchen

Posjeta solarnom sajmu

Datum: 13.5.2009.

Članovi Hrvatske stručne udruge za Sunčevu energiju koji žele posjetiti SOLARNI SAJAM u Muenchenu InterSOLAR 2009 neka se prijave putem e-mail na hsuse@hsuse.hr...